Biografie

Een stukje geschiedenis van “De Noekers”
Begin 1980 kwam er een einde aan “Club Nieuw Leven” of kortweg “De Soos” genoemd.
Omdat de kas leeg moest, zijn we met z’n allen in Roosendaal gaan bowlen en na afloop nog iets gaan drinken bij de Big Ben. Daar is toen ook het idee ontstaan om een dweilbandje op te richten. Enkele dagen daarna was er bij Ad Fritz een oprichtingsvergadering en er was een dweilband geboren, we hadden nog geen naam en we kwamen nog iemand te kort voor de grote trom. Nadat we Peter Nagtzaam erbij gevraagd hadden voor de grote trom waren we met 8 man. In Tilburg werden instrumenten gehuurd en we repeteerden in de kantine van een champignonkwekerij.
Het eerste jaar vielen er al snel enkele mensen af en andere kwamen erbij of ruilden van instrument. Hierdoor kon voor Peter Nagtzaam zijn wens in vervulling gaan om trompet te gaan spelen, iets wat later heel goed van pas zou komen.
Zo gingen er al snel een aantal jaren voorbij, maar eind 80-er jaren veranderde er veel. We kregen versterking van 3 nieuwe leden en -speelden we in het begin eenvoudige nummers- zo ongeveer vanaf 1989 bedenkt Peter Nagtzaam zelf nummers die voor ons worden uitgewerkt tot complete arrangementen, waardoor we beschikken over een uniek repertoire.
Het grootste deel van de huidige bezetting maakt sinds 1988 deel uit van De Noekers en drie leden, die al sedert de oprichting meelopen. Tegenwoordig worden de nummers in eigen beheer ingestudeerd.
Ook kenden De Noekers een groot dieptepunt en dat was in september 2008, toen onze bassist Ben Gédink (Big Ben) na een ongeneeslijke ziekte is overleden. Deze op alle fronten 'grote' muzikant, maar bovenal onze zeer goede vriend, blijft bij elk optreden van De Noekers nog in ieders gedachten.
In de loop der jaren hebben we veel leuke optredens kunnen verzorgen met diverse hoogtepunten, waaronder o.m. onze eigen concerten in Noordhoek. In 2004 waren zelfs twee voorstellingen nodig om alle belangstellenden een plaatsje te bieden. In 2005 hebben we het zilveren jubileum van De Noekers uitgebreid gevierd met o.m. een jubileumtour
 "Noekers on tour” tijdens Koninginnedag, waarbij het orkest in een VIP touringcar een rondreis door de Gemeente Moerdijk heeft gemaakt en in 6 kernen van de Gemeente een speciaal jubileumprogramma ten gehore heeft gebracht. Ter gelegeneheid van dit zilveren lustrum is een CD uitgebracht, welke bij de leden van de band te koop is. Niet onvermeld mag blijven in deze biografie van De Noekers is een optreden tijdens een feest dat Frans Bauer voor zijn Mariska in Bodegraven had georganiseerd ter gelegenheid van haar 30e verjaardag en waar De Noekers de gehele avond als gast mochten verblijven. Ook de optredens gedurende de laatste 14 jaren in Zevenbergen tijdens het 'Grijze Kuiven-bal' zijn bijzonder succesvol evenals de concerten in de diverse bejaarden- en verzorgingstehuizen in de regio. Het programma wordt steeds op ludieke wijze gepresenteerd door de muzikaal leider van De Noekers, Peter Nagtzaam. Vanwege corona moesten we ons 40 jarig jubileumconcert helaas uitstellen daarom:

wordt 24 maart 2024 ons 44 jarig bestaan gevierd

met een concertmiddag in De Borgh te Zevenbergen.